Zorg voor slaap
Beter slapen kun je leren 

Mijn missie? Nederland beter laten slapen!

Dr. Merijn van de Laar, slaapwetenschapper

Auteur van het boek "Slapen als een oermens". 

Samengewerkt met de Hersenstichting aan de 'Slaapcheck'. Bekend van het SBS6 tv-programma "Bizarre slapers, de Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn, Kennispartner van Beter bed en gast bij het NPO tv programma “Op1” en "De slapelozen".

Goed slapen, waarom zou je?

We slapen een groot deel van ons leven en dat is niet voor niets. Tijdens onze slaap vinden belangrijke herstelprocessen plaats. Zo wordt tijdens de slaap spiergroei gestimuleerd en wordt ons afweersysteem versterkt. Daarnaast is slaap belangrijk voor je stemming en het denkvermogen. Je goed kunnen concentreren, onthouden van informatie en gebeurtenissen en je creativiteit wordt allemaal versterkt tijdens de slaap. Als het mis gaat met slapen, heeft dat vaak gevolgen voor je werk- en privé leven en kan je energie en stemming er erg onder gaan lijden. 

Geef slaap de juiste aandacht

Als gepromoveerd slaapwetenschapper met een achtergrond als GZ-psycholoog en gedragstherapeut en docent aan de huisartsopleiding kwam ik erachter dat mensen met slaapproblemen vaak niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het gevolg is dat ze op lange wachtlijsten staan en dat er in de tussentijd een toename is van klachten met vaak stemmingsproblemen, angstproblemen en uitval op het werk tot gevolg. Daarom is het zo belangrijk om slaapproblemen al in een vroeg stadium te kunnen signaleren. Er is namelijk vaak meer aan te doen dan je zou denken.

Leer beter slapen

De missie van "Zorg voor slaap" is beter slapen voor iedereen. Centrale activiteiten zijn: voorlichting geven over slaap, preventie van slaapproblemen binnen bedrijven en coaching van zorgverleners bij de behandeling van slaapproblemen. Hierbij wordt uitgegaan van de laatste wetenschappelijke inzichten rondom de slaap en evidence based behandelingen en technieken om slaap te kunnen verbeteren. 

ZORG VOOR SLAAP IN DE MEDIA

Nieuws

Feed

13-03-2023, 13:22

ONTWIKKELING SLAAPCHECK ISM HERSENSTICHTING

Link naar de slaapcheck   Meer


13-03-2023, 13:20

ARTIKEL HLN

Wat zijn de gevolgen van nachtdienst op je lichaam?   Meer


13-03-2023, 13:14

ARTIKEL AUTOBLOG

Slaaptekort in verkeer is net zo gevaarlijk als rijden met alcohol   Meer


25-02-2023, 13:13

ARTIKEL NEW SCIENTIST

Slaap niet langer dan ook echt nodig is   Meer


28-01-2023, 13:07

ARTIKEL VOLKSKRANT

Is het beter om langer te slapen in de winter?   Meer


Ouder >>


ACTIVITEITENAGENDA 

Activiteitenagenda

Er zijn momenteel geen berichten.SLAAPBLOG

2022-05-27

De waakzame slaap

Al vaker schreef ik over de belangrijke balans tussen onze herstellende slaap en het ‘s nachts waakzaam moeten blijven als overlevingsmechanisme. Een onderzoek wat heel mooi aantoont hoe dit fysiologisch werkt is het recente werk van Mohamed Ameen en zijn collega’s. 

De hersenactiviteit van slapende proefpersonen werd vergeleken terwijl het geluid van bekende en onbekende stemmen werd aangeboden. Uit het EEG bleek dat onbekende stemmen vaker voor alertheidsreacties zorgden dan bekende stemmen. Ons brein blijft dus tijdens de slaapperiode onderscheid maken tussen vertrouwde, en potentieel bedreigende stimuli.

Admin - 12:34:19 | Een opmerking toevoegen